6 octubre, 2018

ELS SPECIAL OLYMPICS I LA FUNDACIÓ LEO MESSI, UNITS PER LA INCLUSIÓ DELS MÉS PETITS

Amb l’inici de l’onzena edició dels Jocs Special Olympics 2018, s’ha posat en marxa una de les apostes més importants d’aquest esdeveniment. Per primer cop, als Jocs Special Olympics s’ha incorporat el programa Young Athletes com una disciplina esportiva.

El YAP (Young Athletes Program) és un programa elaborat colze a colze amb la Fundación Leo Messi que, mitjançant jocs, cançons i altres activitats, introdueixen al món esportiu els nens i nenes de 2 a 7 anys amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu d’aquesta iniciativa és, a banda de treballar l’equilibri, la flexibilitat, la força i la coordinació, que els petits puguin iniciar-se en l’esport i millorar la capacitat de relacionar-se amb el seu entorn.

Com a qualsevol altre disciplina esportiva, divendres 5 d’octubre, al final de la jornada, el president d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el vicepresident de la Federació ACELL, Toni Garrich, van lliurar la que per a molts infants serà la primera medalla dels Jocs Special.

Segons Sergi Grimau: “El YAP representa l’essència dels Special Olympics i, sobretot, és la llavor dels nostres futurs esportistes, així com un acompanyament als centres d’educació i a les pròpies famílies a través dels valors de l’esport”.

El YAP, una demanda de les famílies

L’origen del YAP prové de les demandes de pares dels Estats Units, on el moviment Special Olympics està molt consolidat, els quals trobaven a faltar un programa per a nens més petits amb discapacitat intel·lectual que els pogués servir per iniciar-se en l’esport i en els Special Olympics. El 2005 es va posar en pràctica un seguit de proves pilot amb escoles d’arreu del món. Arran de l’èxit assolit, el programa es va implementar progressivament en aquells països on els Special Olympics tenen presència, fins arribar finalment a Catalunya l’any 2013.

Des de fa 5 anys, Special Olympics Catalunya ha impulsat el YAP durant el curs escolar en els centres d’educació especial. La presència del programa en aquesta edició té com a objectiu seguir potenciant el projecte i augmentar el nombre de centres escolars que puguin unir-s’hi.

Fotografies d’Isma Monfort

 

Facebook
Twitter
LinkedIn